Pre-testen van IQ-test

Opdrachtgever: Eyeworks

Opdracht: Pre-testen van IQ-test en opleveren van een normeringstabel voor een jaarlijks terugkerend tv-programma.

Oplossing: Opdrachtgever stelt in samenwerking met een psycholoog zelf de IQ-test samen, waarbij @Dialogue adviseert op inhoud, opbouw en tijdsduur. @Dialogue voert de test vervolgens online uit onder een NL representatief panel (o.b.v. leeftijd, geslacht, opleiding en regio) van ca 500 respondenten en toetst inhoudelijk op diverse kenmerken, waaronder samenstelling, moeilijkheidsgraad en tijdsduur per vraag. De resultaten worden in een uitgebreide analyse gerapporteerd aan opdrachtgever. Tevens wordt een normeringstabel opgeleverd, opgesplitst in drie leeftijdsgroepen, voor gebruik in het tv-programma.

Eyeworks, Annemarieke van Veen: “@Dialogue heeft de pre-test uitgevoerd voor de IQ Test 2013, een tv-programma van BNN, in opdracht van productiebedrijf Eyeworks. De pre-test is van groot belang voor het programma, omdat de betrouwbaarheid wordt getest van de IQ-test die tijdens het tv-programma live wordt afgenomen, bij de gasten in de studio & het kijkerspubliek.

@Dialogue heeft meegedacht bij het samenstellen van de test en vervolgens de test geschikt gemaakt voor internet. Daarna heeft @Dialogue de test bij ongeveer 500 respondenten afgenomen en de resultaten op een heldere wijze aan de opdrachtgever gepresenteerd. Vervolgens leverde @Dialogue een zogenaamde normeringstabel die in het tv-programma gebruikt is.

De betrouwbaarheid van de IQ-test vormt de ruggengraat van het tv-programma. Door de heldere en betrokken manier van werken levert @Dialogue een belangrijke bijdrage daaraan.”